Suka Duka Sdn Bhd

Artikal sebelum ni banyak di ceritakan kelebihan Sdn Bhd dan juga serba sedikit bab pematuhan. Kedua aspek ini penting dalam penentuan untuk anda naik taraf kepada Sdn Bhd. Artikal sebelum ini juga ada pengkisahan bagaimana anda membuat keputusan bila naik taraf kepada Sdn Bhd, dan dalam artikal kali ini serba sedikit kisah bila berada di Sdn Bhd.
InshaAllah akan di sampaikan dari aspek apa yang sudah berlaku sebelum ini kepada klien kami, kerana kami sebagai setiausaha syarikat menguruskan perihal syarikat mereka dari aspek pematuhan. Kalu melalut sikit-sikit tu takpa lah ya.

“Mind setting” sangat penting dalam apa jua situasi. Bagaimana kita berfikir menentukan apa tindakan kita. Jadi menguruskan syarikat ataupon perniagaan begitu juga. Kalu dahulu kita boleh buat sesuka hati bila mengurus, tak kisah lah Enterprise atau Sdn Bhd. Tetapi kini awas pada yang sesuka hati mengurus syarikat yang dimiliki. Agensi kerajaan mula memainkan peranan mereka dan lebih bertegas dalam menjalankan tanggungjawab.

Contohnya Lembaga hasil dalam Negeri mereka mula mencari peniaga yang tidak isytiharkan pendapatan, manakala pihak Suruhanjaya Syarikat Malaysia sudah mula kuatkuasa dan memperketatkan akta yang telah termaktub.

Agensi ini perlu jalankan kerja mereka, kerana telah di amanahkan oleh rakyat. Jadi nak tak nak mereka kene buat, kita pula kena lah follow.

Ha…ni baru nak masuk cerita nya…tadi tu mukadimah ja…

Mak oii….panjangnya mukadimah….heheheheh

Ok…ada setengah orang mula bisnes setelah bosan keje…rupa2nya cabaran lagi kuat bila kerja. Tapi yang setia untuk bisnes tu satu perkara yang kita kene salute. Ada yang bisnes sebab minat…

Apa juga objektif kita mula terjerumus dalam bisnes, satu perkara ambil berat adalah bab PEMATUHAN.

Cerita bab pematuhan ni dia banyak perkara. Kalu duhulu saya mula berniaga pasar malam di nun utara sana, nak masuk tapak niaga pon kena bagi salam da nada undang-undangnya sendiri. Masa tu belum tahu bab SSM. Tapi sekarang pon yang bisnes lama pon, ada juga yang masih blur pasal SSM. Iklan selalu kat television pon tak masuk di kepalanya.

Tapi takpalah…nak ceritanya dari sekecil2 kita nak masuk dalam dunia perniagaan, ada undang-undang atau tatasusilanya sendiri.

BIla dah berniaga, ambil tahu serba sedikit…terutamanya bila bab pematuhan ni adalah bab lessen. Baru lah pegi ke bab lain pasal pematuhan.

Pandangan orang yang bekerja, bisnes seronok….kita pon yang bisnes teringin balik nak bekerja…begitu lah putarannya. Kerja atau bisnes, setiapnya ada dugaan yang tersendiri. Yang penting bagaimana kita mengurus masalah atau dugaan yang kita hadapi.

Bagi usahawan yang mengusahakan perniagaan menggunakan Sdn Bhd kene lebih teliti dalam mengurus. Tidak boleh biarkan begitu sahaja sekiranya tidak di gunakan. Bagi usahawan yang mendaftar dan menggunakan sepenuhnya Sdn Bhd cuba belajar selok belok mengurus Sdn Bhd. Ilmu ini membantu anda berjimat dalam mengurus Sdn Bhd, Tapi sekiranya bulat2 menyerahkan pada Setiausaha Syarikat anda, mereka pon akan bantu anda mengurus ikot apa yang telah anda laksanakan.
Bagi usahawan yang menubuhkan syarikat Sdn Bhd tapi tidak aktif, atau perancangan asal tidak menjadi, perlu semak dengan setiausaha syarikat apakah langkah terbaik untuk mengurus Sdn Bhd, dan sekiranya tidak pilihan lebih baik tutup syarikat yang telah di tubuhkan. Kerana sekiranya terus membiarkan syarikat berkenaan, berkemungkinan besar anda boleh terkena penalti oleh pihak SSM ataupon dari pihak LHDN.

Bila dah sampai anda kena penalti, memang perit saat ini kerana bagi yang tiada bisnes, perbelanjaan hanyalah suatu perbelanjaan yang sia-sia sahaja. Bagi yang aktif bisnes, perbelanjaan berkenaan jadi suatu tambahan kos.

Kebiasaan pihak kami di Millionmind4u akan berpesan semasa penerangan awal untuk menubuhkan syarikat sdn bhd, menggunakan Sdn Bhd ni adalah suatu strategi jangka panjang. Kerana Sdn Bhd nilainya meningkat dari suatu masa ke suatu masa. Oleh yang demikian mengurus kos mengurus sdn bhd membuatkan anda memperoleh keuntungan yang lebih tinggi.

Pengalaman kami mengurus perihal pematuhan syarikat untuk klien, ragam mereka pelbagai. Ada yang respon sangat bagus. BIla kita maklum, mereka akan respon terus. Tapia da segelintirnya hanya berdiam diri seribu bahasa. Biasanya jenis klien ni akan hadapi masalah besar. Penting juga anda memilih setiausaha syarikat yang boleh timbang rasa.


Untuk urusan penubuhan syarikat boleh ke: www.registersdnbhd.com