TIP MENGURUSKAN AKAUN BISNES

SENARAIKAN.. Jangan terlepas pandang

Usahawan kerap terdorong untung tidak memasukkan kos-kos penting semasa mereka mengambil kira dalam menyediakan laporan kewangan am nya khasnya semasa mereka menetapkan harga jualan. Hasilnya mereka kerap membuat keputusan yang salah dalam merencanakan perancangan perniagaan mereka.

TIP PALING BERKESAN adalah dengan MENYENARAIKAN kos-kos yang berkemungkinan terlibat dalam perniagaan anda. Dan juga MENYEMAK Kos yang di belanjakan dengan REKOD akaun bisnes anda. Itu adalah salah satu cara anda menguruskan akaun bisnes anda. Di dalam mengurus akaun bisnes anda kos-kos yang anda terlepas pandang sekiranya tidak di kawal ianya boleh menyebabkan kerugian yang besar. Bayangkan setiap produk yang di keluarkan anda tidak mengambil faktor kos-kos tertentu yang wajib di ambil kira.

Contoh mudah adalah, kos pengangkutan ataupon yang berkaitan minyak, tol dan parking. Resit-resit perbelanjaan ini kecil dan di anggap tidak penting bagi usahawan. harus di ingat usahawan bergerak dari Point A ke Point B. jadi itu semua adalah kos. Berada di lembang klang, faktor jalan sesak meningkatkan lagi kos yang di belanjakan. CUBA BAYANGkan anda tidak mengambil kira faktor berkenaan dalam menentukan harga barang dan perkhidmatan..

Anda berkemungkinan akan MENUTUP BISNES anda pada suatu saat.

Di peringkat awal, fungsi merekod di lakukan oleh usahawan sendiri. Jom sertai bengkel akaun bisnes kami yang selalu di anjurkan oleh kami dan tim. Follow FB page dan IG kami untuk lebih perkembangan.

Bersambung lagi di lain artikal.

FB / IG: SUPER Incorp

Artikel daripada www.chartkeepers.com


Untuk urusan penubuhan syarikat boleh ke: www.registersdnbhd.com